Met een stad als Munster in je provincie heb je bij mij al gescoord. Munsterkaas, wie kent het niet? Goddelijk. Maar de Vogezen kent nog meer pareltjes als het op eten aankomt. Een deel van het nationale park ligt in de Elzas, waar zoete wijnen perfecte apéro’s vormen. Tijd voor meer…
Een reis door de Vogezen kent twee belangrijke elementen: natuur en eten. Twee elementen die me wel liggen. Natuur omdat het hier prachtig bebost en heuvelachtig is. Eten, omdat men hier een bourgondische leefstijl hanteert. Ik neem jullie graag mee in een paar dagen Vogezen in eten, met de fijnste tentjes en hun versnaperingen!
Ferme Auberge du Treh
Ooit begonnen de eigenaren van deze auberge met het boerenleven. Wat koeien, wat schapen. Van een restaurant was geen sprake. Totdat de productie zo goed liep en ze wel wat wilden delen met de rest van de bevolking. Het restaurant ontstond als bijzaak, en dat is het nog steeds. Want de volle aandacht gaat in principe naar de landbouw en de koeien. Dat maakt overigens niet dat je hier geen aandacht krijgt of niet lekker eet; integendeel. Bij deze auberge eet je zo puur, precies zoals producten horen te zijn. Stoofpotjes zoals zij ze het lekkerst vinden, met allemaal verse producten. Toetjes met ijs van de buren, enkele kilometers verderop. En natuurlijk die heerlijke wijnen uit de regio.
Restaurant Aux 2 Croqs, Belfort
Dit restaurant zit verstopt in een van de lieflijke straten van Belfort en oogt gezellig, zowel binnen als buiten. Dat de apéro ook in de Vogezen belangrijk is word me algauw duidelijk. Overal wil men ‘zijn’ speciale drankje aanbieden, en overal is de creatie weer anders. Een populaire wijn is crement. En de bediener van Aux 2 Croqs wilde het ons laten proeven in combinatie met zijn favoriete siroop. Voila, zo gezegd, zo gedaan. Een speciale smaak. Zoet, bitter en toch ook wel sterk. Vervolgens brengt hij ons de liefste burger die ik ooit in handen had. Ik ben een gelukkig meisje!
Hotel Le Saint Barnabe
Dit hotel ligt prachtig verscholen in de Canadese aandoende natuur van de Vogezen. Omgeven door stilte. Je kunt hier heerlijk overnachten (en gebruik maken van de spa!), maar ook eten is hier geen straf. Ze hanteren verschillende menu’s en losse gerechten, maar wat je ook kies: het is formidable. Om maar even in clichés te spreken. Het courgettesoepje streelt mijn tong, net als alle andere hapjes die we nog krijgen voordat we daadwerkelijk aan ons hoofdgerecht beginnen. Ik kies voor rund, wat men in deze streek eigenlijk niet meer dan normaal vindt. Vlees! Veel vlees! Nu ben ik niet zo’n rasechte vleeseter, maar ik moet zeggen: dit is goed.
Auberge des Fontaines, Saint Maurice sur Moselle
Eten in een oud, houten restaurant, bovenop een heuvel? Dat kan! Bij Auberge des Fontaines om precies te zijn. Hier at ik een van de lekkerste toetjes ever. En misschien ook wel een van de slechtste toetjes ooit. Ach, op reis moet dat kunnen. Ik vond dit een van de leukste restaurantjes waar ik mijn tijd doorbracht in de Vogezen en het eten was ook nog eens tres bon. Aanrader dus!
Restaurant La Table d’Angele
Een restaurant op hoog niveau, maar dan voor de prijs van een ‘normaal’ restaurant. Dat is La Table d’Angele in La Bresse. Versierde borden, prachtig opgemaakt. Een verrukkelijke huiswijn en genoeg keuze op de kaart. Ik neem vooraf de zalm en als hoofdgerecht rund. Mijn toetje? Van alles wat, met koffie. Wat ik eet weet ik niet eens altijd, maar juist dat vind ik de leukste restaurantjes.
Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door:
Massief van de Vogezen
Toerisme Vogezen
Toerisme Haute-Alsace
Toerisme Belfort et Territoire de Belfort
Frans Bureau voor Toerisme
Heerlijkheid!!
Oh heerlijk, om je vingers bij af te likken! En er is nog zoveel meer lekker eten in deze regio. Heerlijke ferme auberges of culinaire restauranten, voor ieder wat wils. Leuke dat je dit gebied zo op de kaart zet, de plek waar ik mijn jeugd heb doorgebracht.
Sommige gerechtjes zien er echt overheerlijk uit. En die mini-burger, te cute!
Oh, deze foto’s maken me hongerig! Wat een lekkernijen!